КЪДЕ И КАК ДА ИЗХВЪРЛЯМЕ ЗАКОННО СВОИТЕ ОТПАДЪЦИ?

Преди няколко месеца множество от улиците на селото изглеждаха като на снимката. Разпиляни и непочистени контейнери около които се образуваха сметища. Паралелно с това не въднъж горя основното сметище. Селото има наложени няколко глоби от Регионалната инспекция по опазване не околната среда и водите именно за изхвърляне на битови отпадъци в коритото на река “Пясъчник” и в общинските земи в периферията на селото.
Във връзка с това, нашият екип извърши проучване и с настоящият материал ще ви информираме къде и как да изхвърляте своите отпадъци без да нарушавате закона и да замърсявате землището на селото. Според справка в регистрите на община Марица за село Труд са отпуснати 1220бр. контейнери за смет тип “Кука”, 97бр. тип “Бобър”, 2бр тип “Лодка”. Достатъчно или не, селото ни води класацията с най-много отпуснати сметосъбиращи контейнери в цялата община.

Според наредбата на Община Марица и след съгласуване с кметство Труд на територията на селото можете да изхвърляте своите отпадъци на следните места:
Единственото място за изхвърляне на градински и растителни отпадъци е сметището разположено североизточно от селото. Напомняме, че там е забранено изхвърлянето на други освен растителни и градински отпадъци.
За Битови отпадъци има отредени два контейнера тип “Лодка”. Единият се намира зад сметището, другият до Фуражният завод(старите гробища).
Битови са отпадъците образувани от домакинствата. До всеки магазин в селото има поставени жълти и зелени контейнери за разделно събиране на отпадъци. В жълтите контейнери се изхвърля хартия и пластмаса, в зелените стъклени бутилки и буркани.

Изхвърлянето на контейнерите за разделно сметосъбиране става два пъти в месеца, а на битовите всяка седмица по график съгласуван и определен от Кметство Труд и Община Марица. Призоваваме всички граждани да опазват селото чисто изхвърляйки своите отпадъци на отредените за целта места и напомняме, че за допълнително разчистване на изхвърлени извън контейнерите отпадъци и почистване на землището на селото се заплаща допълнително от нашите данъци.

Това са средства, които с нашата самодисциплина и отговорност могат да бъдат спестени и насочени в решаването на други проблеми на селото.

За нередности свързани с почистването можете да сигнализирате на komitetrud@gmail.com или в Кметство Труд!

Източник: в. “Трудски вести” брой 2 ЯНУАРИ /стр. 4-та

Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести”