ИМА ЛИ В СЕЛОТО ПРОБЛЕМ С ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ?

В рубриката „ПРОМЯНАТА ЗАПОЧВА ОТ НАС“ ще отразяваме Ваши сигнали, по теми и проблеми, които касаят общността на село Труд. В последните няколко месеца системно получавахме Ваши сигнали за нерегламентирано изхвърляне на битови отпадъци на произволни места. В следствие на това е логично да попитаме: ИМА ЛИ В СЕЛОТО ПРОБЛЕМ С ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ?

 

Отговорът на този въпрос е пред очите ни и ясно се вижда от приложените снимки. Да, в селото има голям проблем с отпадъците. Проблем, в който всички ние участваме пряко с нашите действия или с нашето бездействие. Какво си мислим, когато натоварим ремаркето с отпадък и го изсипем на метри от комшията директно на полето? Какво си мислим, когато децата ни играят сред природата, а около тях вятърът носи поредната порция боклуци? Какво си мислим и как се чувстваме, когато ние сме комшията и в някакъв момент стане така, че без да искаме съжителстваме със сметище?
А когато видим, че се хвърлят отпадъци и не реагираме? Добри ли сме? Лоши ли? Или сме непукисти? Спирам с въпросите, нищо, че те отчаяно търсят своите отговори.
Всички знаем, всички усещаме, как всичко около нас потъва в безразличие, в опасната инерция на лошите дела и последици. Знаем, че от нас зависи, но нищо не правим. Защото ни мързи, защото друг ни е длъжен, защото ни боли глава или имаме друга работа или защото “Нищо няма да стане”. Така минават дните, растат отпадъците, счупват се люлките на децата ни, защото допускаме да бъдат рушени обществените площадки. И до кога така?
Този материал е обръщение към добрите хора, знам че ги има и са повече!
Когато забележите вандалство, сигнализирайте на 112.
Когато забележите поредното ремарке с отпадък, което пътува към полето и бива изхвърлено там, сигнализирайте кмета и снимайте.
Със снимките знаем какво да направим.
Не забравяйте! Всичко около нас е огледало на самите нас! Нека не се превръщаме в боклуци!

Автор: Галина Тошева

Източник: в. “Трудски вести” брой 3 ФЕВРУАРИ /стр. 3-та

Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести”