ЗАМ. МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕТО-ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТРАЛА СЪЗДАВА РИСК ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА В ТРУД

С писмо до Министерство на околната среда и водите и Инициативен Комитет, министерството на здравеопазването в лицето на министър Светлана Йорданова, сигнализира за реални рискове за здравето на населението в следствие на дейността на “Централа за производство на топло и електроенергия от Биомаса” намираща се на 250м. от жилищен квартал “Герена” в с. Труд. Министър Йорданова настоява за пълна ревизия и нова оценка на дейността на централата произвеждаща електричество от отпадъци и влиянието й върху околната среда и населението на село Труд.

Писмото потвърди данните за повишената заболеваемост, подадени от доктор Налбански, които сочат, че от както се преработват отпадъци в землището на с.Труд, острите респираторни заболявания сред възрастните са се повишили с 30% през последната година, а при децата ръстът е 20%, като всяка изминала година статистиката се влошава. Всичко това се случва след като Инициативният комитет, заедно с експерти осъществи редица срещи с министри на ресорните министерства и депутати от ресорните парламентарни комисии, на които бяха представени подробно всички настоящи нови обстоятелства, според които всеобщото мнение е, че такъв тип производство няма място в такава близост до жилищни райони и дейността се извършва незаконосъобразно в землището на село Труд.

Очаквайте в следващия брой, становището на лекарите от с. Труд с ексклузивен материал и интервю за вестник “ТРУДСКИ ВЕСТИ”

Източник: в. “Трудски вести” статия от  брой 3 .януари/2018г.

Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести”