Инсинератор за човешки тленни останки на километри от ТРУД ?

Публикуваме без редакция писмо изпратено ни от жител на с. Динк:

“Здравейте , пише Ви Магдалена Андонова жител на село Динк ,обл. Пловдив общ. Марица.

Днес бях потърсена от жители на селото във връзка с инцидент, предизвикан от недоволството и възмущението на жителите към собственик закупил наскоро имот (идеална час от бивш цех за алкохол), с цел построяване на цех за изработка на ковчези.

 Същия предявява инвестиционен проект през 2017г. в землището на село Куклен, където след протести от страна на жителите, въпреки разрешителните, които получава собственика на фирма Фундамент ООД на 06.02.2018г. се отказва от инвестиционен проект в Куклен. Интересен факт е, че в Куклен инвестиционен проект стартира със строеж на цех за ковчези и прераства в строеж на инсинератор за изгаряне на човешки тленни останки! Имота се намира буквално до прозорците на последните къщи (дели ги единствено пътя).

 Недоволни жители са се натъкнали на камиони превозващи строителни материали към въпросния имот. Известно време след спирането на транспорта на мястото пристигат инвеститор и кмет. Йосиф Асенов кмет на село Динк убеждава жителите, че е на тяхна страна и не знае нищо по въпроса, докато заклинанията от устата на инвеститора са били доста по-колоритни. На въпросите какво и как ще се строи и ще бъде ли то инсинератор отговора е бил лаконичен: „Ще строя и тук и в Куклен…“ и още куп закани, които не желая да споделям като приемчик на сигнала поради съображения за сигурност!

 Тук въпросите са няколко:

 – защо кмета на Динк не знае, какво се случва, когато преди дни заедно с инвеститора е потърсил среща със собственика на бившия цех за ракия?

 – защо инвеститора буквално предприема стъпки за строеж без никой да е разбрал или видял инвестиционно намерение за терена граничещ буквално с кварталните къщи?

 – кой ще гарантира на жителите на Динк, че по „случайно“ стечение на обстоятелствата същото няма да прерасне в намерение за инсинератор, на принципа случая в Куклен (все пак става въпрос за един и същ инвеститор)

 

Тези въпроси и още много, ще бъдат зададени на 28 март от 18:00 ч., за когато кмета на селото е обявил ОБЩОСЕЛСКО СЪБРАНИЕ по същия повод.

 С днешния инцидент става ясно едно – жителите са заявили категоричната си позиция да НЕ допуснат изграждането на инсинератор за тлени човешки останки въпреки заканите от страна на инвеститора и то буквално на метри от домовете си ( единствено път дели имота от последните къщи в селото)

На събранието е поканен и г-н Димитър Иванов – кмет на община Марица, който не веднъж е констатирал, че нито един бизнес не е по-голям от здравето и сигурността на населението в района.

 

Поканата е и за всички представители на медиите, както и жители на съседни села, също изявили желание за участие в събитието.

 

Очакваме ВИ! “

 

 

                                          С уважение:

                                                                                                  Магдалена Андонова – жител на с. Динк