ПОЖАР И ГЪСТ ЧЕРЕН ДИМ В БИОГАЗ ЦЕНТРАЛАТА!

Последния работен ден от седмицата прибирайки се от работа около 18 часа, жители на пловдивското село Труд забелязват огромни черни облаци излизащо от двора на работещата с газ, на метри от последните къщи електроцентрала.

Свидетели твърдят, че пушека и пламъците излизали между огромните „бункери“ пълни с газ. Стреснати жители на селото сигнализират на 112, които изпращат две пожарни. До тяхното пристигане служителите на фирмата собственик овладяват пожара, а пристигналите на място екипи казали, че сигналът е фалшив.

 „Обадиха ми се от гражданска защита! Докато отида на място, пожарните коли излизаха. Попитах ги какво става, представих се!… коментира кмета на село Труд Красимир Минков.

Отговора на огнеборците бил „Няма такова нещо – фалшив сигнал според служителите на обекта“.

 Каращите велосипеди в близост деца са били в реална опасност. „Изтръпнахме“ – коментират разтревожени родители. Младежите изпращат снимки и видео до редакцията на местната преса.

Очевидци споделят, че се чувстват застрашени, защото контрол липсва.

От, както се стопли от централата отново се носят ужасни миризми, а на сигналите до зелен телефон към РИОСВ Пловдив, проверяващите отговарят със съобщения в медиите за “фалшиви” сигнали. Днешният инцидент също бе обявен за “фалшив” пред кмета на селото, който се е отзовал на десетки обаждания от притеснени живущи в близост до централата.

От Инициативния Комитет на село Труд коментират, че запаленото на площадката в двора на завода, потвърждава за пореден път констатацията на експерти, че въпросния завод не е изряден и има сериозни технически проблеми, пропуски и недостатъци, които са сведени до знанието на всички ресорни министри още през 2016-2017та година! Тогава отговора на министър Нено Димов (МОСВ), бе съвместна проверка с останалите министерства, чийто протоколи за „изрядност“ не бяха подписани от представителите на Здравеопазването. Това не попречи Нено Димов да констатира, че всичко е изрядно и в норми…

 

„След като вече повече от две години населението се жалва от незаконната според нас дейност на инсталацията за биогаз, новата мода сред институциите явно е сигналите на хората да са “фалшиви” и “неоснователни”. “ – информират от местното Сдружение „Бъдеще за с. Труд“

 Хората питат трябва ли да се повтаря случката в Хитрино, за да се разбере, че мястото на заводи работещи с такива огромни обеми неприятно миришещи отпадъци и газ не е в задния им двор?