Различният събор на село Труд

Сдружение „Бъдеще за село Труд“ в стремежа си да постига повече и по-добро за всички живеещи на територията на селото, постави началото на иновативна инициатива – творчески работилници за деца и възрастни, и творчески базар по време на Традиционния народен събор. Въодушевени споделихме идеята с кмета г-н Минков и той я прие присърце. Организацията на работилниците изискваше много лични усилия на целия екип на Сдружението и координацията между много хора. С радост споделяме удовлетворението от постигнатия резултат.
През целия неделен ден интересът със заниманията в работилниците не стихна. „Рисуване върху кус-кус“ – под ръководството на Светла Тодорова. Ани Марлакова развихри въображението на децата и те сами си изрисуваха и оцветиха вази, моливници, буркан за подправки, сувенир.
Работилничката по плъстене на вълна с ръководител Криси Танева, която ръководи група „Приказки за доброто“, предложи на децата възможност да изработят красиво бижу или пано.
В работилница „Оригами“ под напътствията на Рени Щерева и Иван Гинов, любителите на това изкуство се научиха да изработват различни цветя и фигурки от хартия.
Различното на този ден бяха и поканените от Сдружението щандове на ателие “Флора“ – за ръчно изработени бижута, „Vesi Smile“ – ръчно плетени сувенири и подаръци за малки и големи, „Дон Барбарон“ – уникални анти-стрес играчки. Атрактивно беше и присъствието на професионалистите от „OUR HOUSE STUDIO“, които рисуваха върху ръцете и тялото на желаещите изящни форми и красиви орнаменти с къна.
С Амбицията на „Сдружение Бъдеще за село Труд“ е тези инициативи да станат традиция и да радват жителите и гостите на събра на село Труд като нещо различно, полезно и привлекателно.

С решение членовете на Сдружението, на публични места в селото и на масите на работилниците, бяха поставени специално подготвени буркани – касички, запечатани с червен восък и с призив за дарение. Средствата, събрани в бурканите и от дейността на работилниците ще отидат за подпомагане печата на следващия брой на вестник „Трудски вести“, който става все по-популярен. Всички новини се качват и в сайта www.zatrud.net.

Сдружение „Бъдеще за село Труд“ предложи още нещо интересно и примамливо за събора на селото тази година. С радост приехме да осигурим пребиваването за няколко дни на деца от цирково студио „Алле“ от гр. Подольск – Русия. Талантливите деца от „Алле“ на възраст 6 – 12 г., участваха в програмата на събора и така дадохме възможност на зрителите да се докоснат до различни изпълнения от цирковото изкуство – жонгльрство, акробатика, баланс, жонглиране на едно колело и др. Послушахме руски песни. За гостите ни също беше интересно да се потопят в атмосферата на народните ни традиции и да са част от празника ни.
Специална благодарност към всички членове на Сдружението за ангажиментите по настаняване и обгрижване на руските ни гости и по-конкретно към семействата на Донка и Румен Минчеви, Тодор и Деница Ботеви, Кръстина и Георги Стайкови, г-жа Станка Славчева и г-жа Дияна Копринкова.

Източник: в. “Трудски вести” статия от  брой 7 ЮНИ /2018г.
Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести