СНЦ “Бъдеще за село Труд” сигнализира за репресия срещу граждани и за бездействие на институции и местна власт

Сдружение с нестопанска цел “Бъдеще за село Труд” сигнализира за репресия срещу граждани, подаващи сигнали за нередности на тел 112, както и за бездействие на отговорни институции и местна власт спрямо здравето и живота на жителите на село Труд. На специална пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив представителите на сдружението Галина Тошева и Станимир Тончев поискаха оставките на ресорни министри.
В продължение на три години те са осъществявали последователни граждански действия за справяне с негативните влияния върху живота и здравето на живущите в близост, вследствие работата на Централа за производство топло и електроенергия от биомаса и за проблема са уведомени всички ресорни органи на местната и държавна власт. Те твърдят, че техните сигнали не са постигнали искания резултат, а са довели до разпъването на един огромен чадър върху дейността на централата за биомаса в с. Труд, която на документи е собственост на до скоро настоящ общински съветник в община Пещера.

На пресконференцията представителите на Сдружението напомниха, че не еднократно са искали и все още искат оставката на директора на РИОСВ Пловдив в София. Този път съвсем логично според тях време е да поемат отговорност ресорните министри на околната среда и на земеделието, като след скандалите в национален мащаб, според Сдружението е време да подадат своите оставки поради неадекватната им намеса години наред с проблемите на жители в с. Труд.

СНЦ”Бъдеще за с.Труд” се обърна към министър-председателя с очакване най-накрая да обърне внимание на случващото се в селото. Те поставиха срок от 50 дни за поисканите от тях оставки, и ако след изтичането на този срок исканията им не бъдат чути, заявиха, че за проблема ще сигнализират Европейската комисия по защита на околната среда и Комисията за защита правата на човека. В преписката ще приложат пълен комплект документи удостоверяващ, че има риск за здравето на жителите, вследствие дейността на централата, както и за бездействието и некачествен контрол на българските компетентни органи и институции.

/Цялата пресконференция можете да изгледате ТУК /
ОТ БР.9 , СТР. 3 НА в.ТРУДСКИ ВЕСТИ