След 5 годишни протести Биоцентралата в Труд е спряна

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив издаде принудителна административна мярка , с която се спира дейността на Централата за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез индиректно използване на биомаса в село Труд, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

Мярката се налага с цел предотвратяване на увреждане на човешкото здраве поради разпространението на миризми от дейността на предприятието. Актът се издава след извършени проверки на РИОСВ – Пловдив, в това число във връзка със сигнали на граждани и организации, които установяват наличие на миризми, характерни за производствената дейност на обекта.

Дейността на централата се прекратява, докато дружеството не докаже, че е предприело необходимите мерки, за да не се изпускат при никакви обстоятелства миризми и газови емисии от процесите на съхранение на суровини и течна фракция от ферментационния продукт и докато не се получи потвърждение от министъра на здравеопазването, че няма опасност за здравето на хората.

Жителите на село Труд протестират срещу биоцентралата за производство на електроенергия от биомаса от пет години. Предприятието се намира само на 200 м от последните къщи на селото и местните жители се оплакват, че от там често се носят неприятни миризми.

Източник: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/riosv-spira-deynostta-na-biotsentralata-v-selo-trud-sled-5-g-protesti