ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ: СНЦ „БЪДЕЩЕ ЗА СЕЛО ТРУД“
ИК „НОВА ЗАГОРА ИСКА ДА ДИША“
ФБ групи“ЗА ЧИСТИ ВЪЗДУХ И ВОДА РУСЕ” и „ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ-РУСЕ
ИК „ЧИСТ ВЪЗДУХ ЗА ЦАРЕВЕЦ“

ОТНОСНО: Участие на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в предаване на една от националните телевизии на 18.10.2020г.

Уважаеми дами и господа,
С настоящото писмо изразяваме позицията на СНЦ „БЪДЕЩЕ ЗА СЕЛО ТРУД“, „ЗА ЧИСТИ ВЪЗДУХ И ВОДА В РУСЕ И ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ-РУСЕ, ИК „НОВА ЗАГОРА ИСКА ДА ДИША“, ИК „ЧИСТ ВЪЗДУХ ЗА ЦАРЕВЕЦ“.
Писмото е провокирано от думи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, изречени в ефира на една от националните телвеизии на 18.10.2020 г.
Ние, представителите на гражданското общество, които сме подложени на дългогодишна атака с миризми в населените места, в които живеем, и се борим сами и без институционална подкрепа с всички механизми на гражданско участие, за да дишаме въздух без задушливи обгазявания, без тежки химични субстанции (Русе), сме възмутени от позорни думи на министър Димитров в национален ефир. Конкретният повод бе малката извоювана победа на гражданското общество с временното спиране на централата в с. Труд. В течение на разговора министърът заяви: „Изведнъж им замириса преди изборите. Изведнъж замисира и в Стара Загора. Изведнъж замириса и в Русе…”. И още: “… но да спрем само преди изборите, да излезем на улицата, за да се харесаме на някой, също не е добре”. И: “…над 90% от протестите са умишлени”.
С поведението си и изказванията, който направи министър Димитров в ефира на „Неделята на Нова“ на 18.10.2020г., той се подигра с усилията на десетки граждански активисти, принизи гражданското общество и сериозния проблем с мръсния въздух до обикновена политическа интрига. И демонстрира липса на воля да защити правата на българския данъкоплатец, който по същината си се явява и негов работодател. По адрес на протестите за чист въздух се изрекоха неистини, които пряко засягат демократичните права и ценности на гражданското общество, целят за обезсърчат гражданите и да отнемат правото им на свободно изразяване на мнение. С подобни неистини се поставят политически въпроси над въпросите за здравето и живота на хората и това цели да постигне примирение и заглушаване на гражданската активност.
Считаме, че гражданското общество и сериозният проблем с индустриалното замърсяване заслужават сериозно и експертно отношение, а българските граждани заслужават извинение за подигравката и надменното отношение, на което станахме свидетели в ефир.
Историята на протестите и битката ни за чист въздух е от години и е лесно проследима. И няма нищо общо с никакви избори.
Заявяваме още, че липсата на законодателство, което третира миризмите и тяхното емитиране във въздуха е проблем, който тепърва ще бъде сериозно поставян на дневен ред както в България, така и в Европа.
Прилагаме фактологията по темата:
СНЦ „БЪДЕЩЕ ЗА СЕЛО ТРУД“, „ЗА ЧИСТИ ВЪЗДУХ И ВОДА В РУСЕ И ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ-РУСЕ “, ИК „НОВА ЗАГОРА ИСКА ДА ДИША“, ИК „ЧИСТ ВЪЗДУХ ЗА ЦАРЕВЕЦ“, СНЦ „ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ РЕГИОНИ“ от години протестираме, за да защитим правото на хиляди хора да дишат въздух без миризми. От старта на нашите протести досега се смениха няколко министъри в МОСВ. Свидетелства за тази наша активност в 10-годишен порядък има в медийното пространство.
Многократно сме искали, декларирали, молили, настоявали да се вземат мерки и да се приведат замърсителите в законни норми. Тези искания са депозирани по законов ред във всички ресорни институции и представляват преписка с хиляди страници.
Осъществявали сме срещи с Омбудсмана на Република България и действащи министри в МОСВ в годините – сред тях са инж. Ивелина Василева, Ирина Костова и Нено Димов.
Имаме отворени петиции в Комисията по петиции в Европейския парламент и очакваме комисари на мисия, за да установят фактите.
Имаме отворени случаи в Комисията по околна среда в Европейския парламент.
Имаме осъществена комуникация с ръководния екип на централа в Швейцария и категорично няма база за сравнение.
Предвид гореизложеното и уповавайки се на Вашата журналистическа етика се надяваме аргументите ни да бъдат представени максимално широко в медийното пространство, както и се надяваме правото ни на отговор към водещите на споменатото по-горе предаване да бъде уважено.