Какви са вредите, които ни носи климатикът

Климатикът – колкото полезен, толкова и вреден. Но, знаем ли действително по какъв начин климатикът уврежда нашето здраве?
Появата на климатика значително улесни живота ни. Той дори успя да влезе в категорията на незаменимите уреди в нашия живот, защото в горещите дни с него е много по-лесно да живее. Освен това, климатикът прави студените дни много по-уютни. Но ако мислите, че климатиците са нещо абсолютно безопасно, тогава ще е добре да имате едно-две неща на ум.

Днес ще ви кажем защо постоянната работа в климатизирана стая може да бъде опасна за вашето здраве.

Климатикът – това чудесно технологично чудо, което ни помага да избягаме от топлината през лятото или да се стоплим по време на зимния студ. За съжаление, това функционално изобретение има редица странични ефекти за човешкото здраве, за които може би не знаете.

1. Дехидратация
Това е известен факт – степента на дехидратация е много по-висока, ако човек е в климатизирана стая. Самият климатик намалява влажността на помещението, което на пръв поглед е незабележимо.

Тялото започва да губи вода, защото температурата е доста ниска и изобщо не искате да пиете вода. Ако работите в климатизирана стая – внимателно следете количеството консумирана течност.

2. Главоболие
Друг неприятен ефект на кондиционирания въздух. Една от причините за главоболието и мигрената е дехидратацията.

3. Проблеми с дихателната система
Офис-работниците често се оплакват от постоянни дихателни симптоми: назална конгестия, сух нос, сухо гърлото и дори ринит. Проучванията показват, че 28% от хората, които работят в климатизирана стая, страдат от ринит. Но сред хората, които работят във вентилирана стая, тази цифра е само 5%.

4. Сънливост
Основната функция на климатика у дома, или на работното място, е да ни охлади или да ни затопли. В повечето случаи хората несъзнателно нагласят по-високи температури през зимата и по-ниски през лятото. Това не е правилно, не само от енергоспестяваща гледна точка. Просто ефектът може да е обратен. Доказано е, че хората, работещи в климатизирани стаи, по-често се оплакват от сънливост.

5. Сърбеж и сухота на кожата
Дали козметиката е вредна? И още как! Прекомерната климатизация, комбинирана с излагане на слънчева светлина, може да предизвика сърбеж и изсушаване на кожата. Необходимо е да се грижим за постоянното овлажняване на кожата, ако прекарваме дълго време в стая с климатик, без значение дали е лято или зима.

6. Астма и алергия
Кондиционерът трудно може да се превърне в причина за възникването на тези заболявания, но да утежни ситуацията е напълно възможно. От една страна, климатикът може да защити хората, които са чувствителни към цветен прашец. Но, от друга страна някои хора се оплакват, че симптомите се влошават.

7. Сухи очи
Отново поради сухия въздух може да настъпи сухота и дразнене на очите, както и зачервяване и замъглено виждане.

8. Простуди и инфекции
Тъй като кондиционираният въздух пресушава назалните проходи, той може да доведе до дразнене на лигавиците. По този начин тялото ви става уязвимо и улавя вируси и инфекции много по-лесно.

Източници: time.com, hellomagazine.com, healthguidance.orglekuva.net