Жители на село Труд на среща с Министъра на околната среда и водите в София

 

Министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова, зам.-министрите Мариела Начева и Ренета Колева, и експерти от МОСВ се срещнаха с представители на инициативния комитет на жителите в с. Труд. На срещата присъстваха кметът на селото Красимир Минков, подкрепящ протестиращите, и директорът на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев.

Със заповед на министър Костова Инспекторатът на МОСВ извърши незабавна извънпланова проверка по административнонаказателните мерки от контролната дейност на РИОСВ – Пловдив на биоинсталацията в с. Труд. От началото на м. март на територията на населеното място заработи Мобилна автоматична станция  на Изпълнителната агенция по околна среда, включена в графика на ИАОС за задължителен мониторинг на качеството на въздуха в селото за период от 14 дни през всеки сезон от годината.

Министър Костова спази обещанието си, дадено публично на 21 февруари, да приеме и изслуша протестиращите срещу намиращата се в близост до домовете им централа за производство на електрически ток от биоразградими отпадъци, собственост на „Билд Инвест Сит“ ЕООД. Председателят на инициативния комитет на жителите в с. Труд Ани Марлакова,членовете му Галина Тошева и Станимир Тончев и кметът на селото, поставиха конкретни въпроси и помолиха за съдействие министър Костова при разрешаването на проблема с въздуха и шума в с. Труд, община „Марица“.

По време на срещата министъра и неговият експертен състав обещаха съдействие и вникнаха в поставеният проблем!

По-късно през деня ръководството на МОСВ се срещна и с управителя на „Билд Инвест Сит“ ЕООД.