Планини от силаж струпани на открито директно върху почвата зад Централата за био енергия в с. Труд!

Екипът на zatrud.net получва множество сигнали за струпани тонове силаж в нива намираща се до оградата на модерната еко централа, която стана повод за множество протести през изминалите месеци. Освен, че инсталацията продължава да работи и периодично да обгазява намиращия се в непосредствена близост жилищен квартал, сега сериозни опасения има и за замърсяване на почвата и водите в селото! Копираме ви сигналът, които получихме без редакторска намеса от гражданка на Труд представила се като Станка Жекова:

“Уважаеми приятели от zatrud.net,

сезирам ви, за поредния проблем, които съпровожда дейността на Централа за производство на топло и електро енергия от био маса в с. Труд.

Зад централата, десетки декари земеделска земя са превърнати в депо за съхранение на силаж, който е изсипан директно върху почвата, без никакви изградени установки или бетонени площадки. Покрити са само с найлон. Освен ужасната смрад притесненията, моите и на съгражданите ми са, че в селото подпочвените води са високи и гниещия от месеци силаж директно върху почвата застрашава чистотата на подпочвените води и може сериозно да навреди на отглежданите в землището култури! След наша жалба еко инспекцията дойде на проверка, но не осъществи такава, защото нивата(върху която е силажа) собственост на фирмата стопаниосваща централата е отдадена под наем, на друга фирма и по време на проверката не е имало представител от страна на фирмата наемател. Ние проверихме и разкрихме, че фирмата наемател е собственост на лице, което е наето отфирмата стопанисваща централата на длъжността “Технолог”. На нас обикновените жители на селото тази справка ни отне минути, но еко инспекцията вече седмица не разполага с тази информация и не прави проверка. Вероятно за пореден път дават време на нарушителя да си покрие следите. С какви отпадъци се смесват подпочвените води на Труд можем само да гадаем, защото РИОСВ не желае да си свърши работата. Жалко е, че за нас, данъкоплатците все нещо не им достига, за да си свършат работата, но когато ръководството на централата им подаде сигнал действат сверкавично! Ситуацията в Труд онагледява поредния пример за корупция и наглост до небесата.”

 

Екъпът на zatrud.net ще потърси връзка с еко инспекцията и община Марица за коментар по случая. До тогава всички коментари и изводи оставяме на вас!

В ляво виждате планините гниещ силаж! Размерите им са впечатляващи!