7 от нашите деца с наградени в Национален конкурс

Ателие за плъсти „Приказки за доброто“- с.Труд с награди от национален конкурс в София
В началото на тази година Министерство на образованието и науката и Двореца на децата обявиха Национален конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“. Конкурсът се провежда всяка година с цел да се задълбочат и развият познанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България и техните умения в областта на народното приложно изкуство.
В него се включиха ученици от цялата страна в различни възрастови групи.
Седем възпитаници от Ателие за плъсти „Приказки за доброто“-с.Труд , с ръководител г-жа Кристина Върбанова бяха отличени с медали и дипломи.
На 19.04.2018г. се състоя официалното награждаване в Двореца на децата, гр. София. Отличията на младите творци се връчиха по време на X-ти Международен детски фестивал „Млади таланти“. За награждаването бяха пристигнали деца от всички краища на България.

Децата от село Труд, които получиха награди са: Теодор Станев, Христо Върбанов, Кристина Бончева, Деница Желязкова, Поля Ганчева, Ива Божева и Николай Кузев. Те изработиха композиция „Лазарски венец“ от плъстена вълна под ръководството на г-жа Кристина Върбанова. Тази композиция бе удостоена с трета награда в националния конкурс в НДД.
Това е много голямо признание за Ателието и за работата на децата.
Ателието стартира като инициатива в подкрепа на Читалището в селото, както и да разпространи занаята на плъстене на вълна. Инициативата бе подпомогната от кмета г-н Красимир Минков, с изцяло осигурени материали и доброволен труд от Ръководителя на Ателието.
Г-жа Кристина Върбанова изказва благодарности към Читалище „Светлина 1929” и към кмета на с.Труд за съдействието и предоставената възможност да сподели този древен занаят с нашите деца.

Източник: в. “Трудски вести” статия от брой 7 ЮНИ/2018г.
Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести