РАБОТИ ЛИ ЗА ТРУД МЕСТНИЯТ КМЕТСКИ СЪВЕТ?

Буквално няколко дни след състоялата се през Юли среща с жители на с.Труд в Читалище „Светлина“, членове на Сдружението осъществиха две срещи с Кметски съвет на с. Труд. На тях бяха повдигнати почти всички Ваши въпроси. На първата среща от 9 члена присъстваха едва три, а на втората бройката се увеличи до 5 (без да броим председателя и кмет на село Труд, г-н Минков). По регламент, който още не сме видели, но ни увериха съветниците, че съществува, за да вземе легитимни решения, съвета трябва да има кворум-повече от половината съветници да присъстват. На втората ни среща кворум имаше, но пак по регламент, които не сме видели, ни уведомиха, че нямаме право да присъстваме в частта „взимане на решения“.

Тази част от дейността на съвета е тайна и обществото няма право на достъп до нея. Взетите решения и протоколите от съветите все още не се обявяват на общността. Ние като граждански активна група, легитимни и заинтересовани, нямаме право да имаме отношение, към важните въпроси касаещи общността. Защо ли?
Защото е най-удобно някой да решава вместо нас. Ние можем да докажем легитимността си. Но може ли това, така важният кметски съвет? Предстои да разберем. Официално сме изискали регламента, юридическата форма, списъка със съветници и учредителният акт, с който е сформиран съвета на с. Труд. Поискали сме и протокола от общото събрание на населението, на което се предполага, че ние Трудчани сме си избрали кметски съветници (това е изискването на закона).
Ако някой все още не е разбрал, Кметския съвет е местна структура с 9 членен състав, част от който са общинските съветници на селото. Този съвет е първата инстанция, когато има намерения за закупуване на кметска земя, инвестиционно предложение, ако щеш намерение за изграждане на завод за биомаса или други подобни… По обществено значими теми се свикват общи събрания на населението и се прави допитване. Когато обаче няма нужните 10% присъствие на населението, се счита, че решението на кметския съвет е представително- т.е. че те, с решението си, представляват мнението на 4-5000 човека. И това щеше да бъде наистина така, стига съветниците да бяха избрани, а не служебно и партийно поставени, както е в цялата община Марица, не само в с. Труд. Становищата и решенията на кметския съвет сами по себе си не водят до никакви действия, но те са основа, при взимането на решения от общински съвет към община Марица и си тежат на мястото.
Припомняме, че в кризата с Централата за биомаса, най-използвания аргумент срещу протестиращото население беше именно подписания от тогавашният кметски съвет протокол, че са посетили подобен обект и инвеститора е надежден, защото им е показал последния крясък на модата в биогаз инсталациите. На това заключение стъпва и общината и „хвала на инвеститора“, в Труд се появява един цирей, с който вече от години се борим. Но да се върнем на двете ни срещи със селския парламент.
Основните засегнати болни теми бяха много, като най-приоритетни естествено бяха, отвеждането на обратните води (канализацията), сметосъбирането, черниците, ВиК авариите, организация на движението и др. Комуникацията се водеше предимно с общинските съветници, които заемат и пост в Кметски съвет. Някои наши предложения бяха приети добре и очакваме тяхното развитие. Както всички знаете, това не са проблеми от днес или вчера, някои от тях са от 20-30 години.
Зададохме въпрос, който дойде от Вас на събранието в Читалището по-рано през месеца: „Какво е направено по тези въпроси от страна на настоящите и предходните кметски и общински съветници в годините“. За господина от Труд, който зададе въпроса развитието в Труд е спряло и това не е от сега… Дали не е прав?
Един въпрос, касаещ сечта на Черниците се разтегли близо час, явно воля за справянето с него до момента няма. Нещо било предложено в Общински съвет, но са забравили да проследят до къде е стигнало предложението и работи ли се по него…
Повдигнат бе въпроса за липсата на знаци, ограничаващи скоростта на движещите се през центъра на селото превозни средства и липсата на такива ограничаващи товароносимостта им. Все пак едни огромни цистерни карат бързо и рисково пред ясла, градина, млечна кухня, училище… Май май, си е наш и този проблем! Дали?
Селото има много сериозен проблем с боклука и неговото извозване.Камионите на сметосъбиращата фирма текат по всички улици, като фирмата не взима никакви мерки в продължение на месеци наред, а два дни след като са минали казаните преливат… Напомняме, че в тази връзка екипа на Сдружението направи информационна кампания, за задълженията на трудчани още в първите броеве на „Трудски вести“… Сега обаче сме нагърбени с информационна кампания насочена и към местната власт, защото те все още разчитат на приказки вместо на дела.
Тук е редно, тъй като сме се зарекли да бъдем обективни, да отдадем и нужното внимание на кметство Труд в и неговия екип, който няколко пъти почистват преливащите контейнери до няколко търговски обекта, включително и на метър от двора на детската градина. Благодарим на Кметството, смятаме обаче, че това не е отговорност на кметството, по простата причина, че за това си има служебни лица, на които се плаща за това. Предложихме среща със сметосъбиращите фирми, предложихме сметоизвозването да се засили поне в летните месеци (когато органичните отпадъци ферментират на улицата)… Ще потърсим такава, защото този проблем трябва да се реши генерално смятаме от „Бъдеще за с.Труд“. Какво ще се случи по поетите ангажименти, ще Ви информираме от страниците на „Трудски вести“, това не значи, че няма да Ви информираме какво не се е случило за да се стигне до тук. Повече информация относно положението с боклука може да намерите във Вложката на вестника..