ТРУДЧАНИ ПИТАТ: КОЙ ОТГОВАРЯ ЗА ЧИСТОТАТА В С. ТРУД

След поредните статии в пресата и социалните мрежи със заглавие „Поредната порция боклуци заля село Труд”, наши читатели се поинтересуваха, кой чисти населените места в община Марица и кой извозва и депонира отпадъците. От направената справка в публично достъпните информационни масиви установи следното:

Според Отчета на община Марица на „Програмата за управление на отпадъците на община Марица 2015-2020г.”, сметосъбирането се изпълнява от ДЗЗД „Консорциум Чиста Марица 2014“ с Булстат 176635170. Дружеството е регистрирано по закона за задълженията и договорите. Адресът на дружеството е в град Пловдив, р-н Южен, ул.”Братя Бъкстон” № 155 с телефон: (032)660600 електронна поща: chista_marica@abv.bg. Управител на дружеството е г-н Иван Тодоров Тупаров. Собственици на ДЗЗД „Консорциум Чиста Марица 2014“, са фирмите: “ЕКОТРАНСФАКТОР” ООД -33.34% ; “К М Д” ЕООД – 33.33% и “РТК” ООД -33.33%. От обявената обществена поръчка в Агенцията за обществени поръчки – ДЗЗД „Консорциум Чиста Марица 2014“ чисти населените места в община Марица, събира и транспортира отпадъците за срок от 48 месеца и срещу сумата от 5 000 000 лева, без ДДС.
Интересното е че няма никаква друга информация, тъй като адресът на община Марица, посочен в обявата в Агенцията за обществените поръчки е неактивен. Срокът на обществената поръчка изтича през 2018 година, но в страницата на община Марица няма обявена нова обществена поръчка за чистене, извозване и депониране на битовите отпадъци.
От друга страна община Марица е учредила и регистрирала свое общинско предприятие – ОП” Чиста Марица” с предмет на дейност: „ Почистване и поддържане на чистотата и зелените площи на територията на община Марица”. Общинско предприятие „Чиста Марица” е с Булстат 0004721820229, със седалище и адрес на управление в село Калековец, ул.”Иван Вазов” №5, община Марица. (решение 136 от 26.04.2016 г. на Общинския съвет на община Марица. В сила от: 01.06.2016г.). Дружеството се управлява от управителя г-н Ташо Пенков Пенков. При учредяването на общинското предприятие е определен щат от 84 човека, като през миналата година те са били 82. Още в приложение №2-2 при създаването на ОП „Чиста Марица” е записано че общината му прехвърля лек автомобил Хюндай Санта Фе – вероятно за да се ползва от директора на ОП. За съжаление липсват каквито и да е данни за контакт с това Общинско предприятие.

Няма как да не реагираме на това питане при надвисналата болна тема върху населението. Благодарим и на нашата читателка И.П, която е пуснала и въпрос на контактната ни форма в интернет сайта zatrud.net.

Междувременно миналият месец в следствие отново на множество сигнали, член на Сдружението се свърза с представител на един от съсобствениците „Консорциум Чиста Марица 2014“, във връзка с съпътстващ немаловажен проблем с извозването на битовите отпадъци! Жители сигнализират че над година назад, машините на извозващата фирма имат сериозни течове, които уливат улиците на нашето село. След тях мирише ужасно. Това не отговаря на никакви хигиенни норми,създава дискомфорт и здравен риск за населението!

От Сдружението констатират, че месец по-късно проблема остава, въпреки контакта с представител на “К М Д” ЕООД и кмета на село Труд г-н Минков…

„Тъй като виждаме, че на местно ниво явно проблема не се взима на сериозно, обмисляме по-всеобхватен сигнал до РИОСВ и Прокуратура, през министерски звена за този проблем, включително за всички незаконни сметища, за взимане на мерки срещу всички нарушители, включително и отговорните за неoсъществяване на контрол местни институции и фирми изпълнители. “, коментираха от „Бъдеще за с. Труд за Трудски Вести.

От този 8 брой стартираме поредицата „ТРУДЧАНИ ПИТАТ“.
В тази секция ще отразяваме и отговаряме на значими за цялото село получени въпроси на месечните сбирки „Обединени за Труд“, които Сдружението организира в Читалище Светлина и на редакцията, чийто контакти са на всяка страница на вестника.