ИНТЕРЕСЪТ КЪМ “ТРУДСКИ ВЕСТИ” ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ

Към вестник “Трудски вестник” прояви интерес Йордан Костов от Ихтиман –
човек с уникално хоби.

От 41 години колекционира вестници. Към 11 юни г-н Костов е обявил, че има в колекцията си 10 000 различни заглавия от 193 страни на 248 езика. Случайно попада на електронния вариант на вестник „Трудски вести”, ровейки се в интернет във връзка с хобито си. Оказва се, че нашият вестник е единственият вестник в страната, издаван от неправителствена организация на местно ниво- в село. Харесва му вестника и решава да се свърже с екипа на Сдружение ”Бъдеще за село Труд”, което го издава и го разпространява безплатно за населението на с.Труд и региона.

Г-н Костов дълги години е бил дописник и кореспондент на в-к
„Средногорска искра” и други национални медии. До момента има 1400
дописки, отразяващи обществено-политическия и културен живот в
гр.Ихтиман. Най-любима му е младежката тема.

През годините са организирани 3 изложби с вестниците от
колекцията в градовете Ихтиман, Самоков и Костенец. Има и книга за впечатления с вълнуващи отзиви. Интерес към забележителната му издирвателска и събирателна дейност проявяват от 2 телевизии, които излъчват специални предавания. Вестниците Труд и Телеграф също поместват свои материали за колекцията от вестници.
Голям дял от колекцията заемат руските вестници. В Русия излизат,
според г-н Костов 9000 районни вестника. Той има броеве от 4500 от тези издания.

За съхранение на колекцията от своето хоби г-н Костов е отделил
специално помещение в дома си. В началото семейството има против, че обсебва място, което е нужно за съхранение на домашни вещи, но бързо оценя значимостта на събирателната дейност и сега напълно го подкрепят. Но Г-н Костов счита, че събраното трябва да се помещава на обществено място и до него да имат достъп и други хора със сходни интереси. Интерес към колекцията със сигурност биха проявили библиографи, библиотечни работници, музеи, институти и др.

Уникалната си колекция г-н Костов иска да подари на регионалния
исторически музей в гр.Ихтиман, за да остане за поколенията.
Ние от Сдружение „Бъдеще за Труд” също ще помогнем да се
увеличат вестниците от колекцията на г-н Костов. Ще изпратим по един брой от всички броеве, излезли до момента. Ангажираме се да изпращаме по един брой и от следващите броеве. За нас е чест местният ни вестник „Трудски вести” да е част от тази уникална колекция.

Вие, четящите тези редове също можете да помогнете – ако пазите в дома си уникални броеве от юбилейни и други вестници – обадете ни се –ще помогнем да стигнат до г-н Костов.