ТЪНКОСТИТЕ ПРИ ПРАВЕНЕТО НА ПИТКА

Тънкостите при правенето на питка са няколко и макар да изглежда трудно за приготвяне, в действителност при спазването на някои основни правила питката става лесно,вкусно и сравнително бързо!

Има различни по вид питки – с мая, със сода, козуначена питка, както и по различно предназначение, макар че крайната цел винаги е да се похапне сладко! Питата може да бъде най-обикновенаи да замества хляба, а може да бъде и пълнена с различни видове плънки. Независимо коя от тях сте решили да приготвяте или по какъв повод, има няколко тънкости, които трябва да се спазват, благодарение на които питката ще стане много вкусна.

Първото и най-съществено от всички продукти, които се използват за приготвянето на питка, това е да бъдат на стайна температура. Всичко необходимо се изважда и се оставя, както се казва да си вземат въздух и да се постоплят. Брашното, което се ползва трябва да бъде задължително пресято – най-добре 2-3 пъти. По този начин питата ще стане пухкава.

Когато се започва месенето, течните продукти като вода, прясно и кисело мляко, които се използват трябва да бъдат хладки. Тестото, вече готово, трябва да се меси дълго, да стане меко и за да стане вкусна питката. Меси се, докато се появят балончета или т.н. шупли. След като хубаво е омесено тестото, трябва да се остави да втаса достатъчно дълго на стайна температура. Никога не се слага тестото във фурната на ниски градуси да втасва, защото колкото и леко да е пусната фурната, се образува една тънка коричка,която в последствие ще попречи да се разпъне добре тестото.

След като тестото е втасало достатъчно /поне да е удвоило обема си/ се започва оформянето на питката. Тук вече всеки може да вложи свои умения по направата й. Вече оформена питката се слага в предварително добре загрята фурна като преди това се намазва с 1-2 жълтъка и 1 супена лъжица прясно мляко. Загрява се на около200 градуса, а след като се пъхне питката във фурната,температурата се намалява на 170-180 градуса. Важно е да се наблюдава процеса на печене, като времето за това е около 25-40 минути, в зависимост от големината на тавата в която ще я печете. След изпичане се изважда и се намазва, докато е гореща, с краве масло. Така получава невероятен блясък. Покрива се с памучна кърпа и се оставя да се запари. Когато поизстине малко, я извадете от тавата, за да не се получава влага под нея, добре я увийте цялата и я оставете около 15-20 минути така.

Да ви е сладко!

ЗА ПОРЪЧКИ: 0879840904

 

Автор. Ани Марлакова

в. “Трудски вести” брой 11/Декември 2018
стр.3-та