МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ С КЛЮЧОВО ЗАКЛЮЧЕНИЕ ПО ЕКО ПРОБЛЕМА В ТРУД

Във връзка с големия  обществен интерес и 4-те протеста срещу инсталацията работеща с биологични отпадъци в с. Труд, вчера Инициативна група от експерти и граждани участва в среща с Министър Димов в МОСВ.

Министърът запозна гражданите с констатираните лично от него при внезапна проверка обстоятелства. Проверката се осъществи в края на миналата седмица и противно на разпространените медийни публикации, министър Димов не засегна темата с водата в река Пясъчник, а напротив срещата премина в активна дискусия относно дейността на централата.

По време на срещата стана ясно, че е разпоредена повторна преценка за необходимост от ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда) на централата.

Липсата на ОВОС е сред първите въпроси, които поставиха  протестиращите граждани  през 2016г. Това беше и искането на омбудсмана при срещите му с директора на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев.

При такава оценка ще се вземе предвид и общественото мнение, което напомняме беше пренебрегнато при построяването на централата.

Инициативната група от село Труд подготвя поредица срещи с ресорните министри по казуса с централата в с. Труд. Те ще се състоят през идните дни.

В случай, че проблема не бъде решен жителите на село Труд са готови за нова вълна от протести.

На 17.07.2017г. Инициативен Комитет, както и цялото население очакват допълнителна информация относно взетото решение и развитие по скандалната тема.