ОБЩИНА МАРИЦА ДАВА 60 000 ЛВ ЗА НАЛЕЖАЩИ НУЖДИ НА СЕЛО ТРУД

На 18.04.2018г в читалище „Светлина-1929“ с. Труд се проведе опит за общо събрание на населението с присъствието на Кмета на Община Марица Димитър Иванов, кмета на село Труд Красимир Минков, общински съветници от Труд-Александър Богданов, проф. Росен Димов, Здравко Митев, членовете на СНЦ „Бъдеще за село Труд“ и граждани. Дневният ред на събранието предвиждаше да се съгласува и обсъди идеята да започнат процедури по продажба на кметски земи в землището на село Труд. Поради ниската посещаемост, събранието не събра нужният кворум, за да се вземат законно решения по поставените проблеми и премина в дискусия.

Кметът на селото Красимир Минков изложи подробно мотвите, които налагат продажби на кметски имоти, като основните са належащата нужда от ремонтни дейности на пътните настилки в селото, поставяне на осветителни тела и др. Поради нелигитимността на събранието решението дали ще се пристъпи към продажби ще остане в ръцете на кметският съвет към кметство с. Труд. По предварителни данни се очаква становището на кметският съвет да е в подкрепа на продажбите, като 75 % от реализираните приходи ще се върнат в с. Труд, като средства за приоритетни проблеми и тяхното решаване. След решението на кметските съветници, казусът ще премине за обсъждане към Общински съвет към община Марица.
Сдружение „Бъдеще за село Труд“ подготви лист с актуални за селото проблеми, съдържащ въпроси, които вие читателите на вестник „Трудски вести“ през последните месеци изпращахте на мейлът посочен във вестника. Кметът Иванов и съветниците отговориха устно на всички въпроси. След като получим официалните им писмени отговори ще публикуваме всеки един от тях на страниците на вестника, за да сте информирани какво е предвидено в бъдеще за село Труд.Дискусията премина в градивен тон и постигна своят успех. В следствие на упорито настояване от страна на присъстващите граждани и членове на сдружението и в знак на добра воля кметът Димитър Иванов обеща, че до дни село Труд ще получи 60 000лв. за належащи нужди. Въпреки опитите на съветника от Труд Здравко Митев да възрази срещу голямата сума за Труд, Иванов твърдо обеща, че селото ще получи така нужната помощ. Предстои да се разгледат и предвидят съответните ремонтни действия на най-влошените участъци. Тази сума е 6 пъти по-голяма от отпусканите през последните години суми за капиталови разходи на село Труд. Справка показа, че за 2017 година сумата е била 10 000лв.

Стана ясно, че Община Марица е започнала активни действия по свързване на селото към пловдивския колектор за обратни води водещ до пречиствателна станция Пловдив, като по този начин проблема с липсата на пречиствателна станция в селото ще бъде решен.
Очаква се през идните месеци да започне и изграждането на кръгово кръстовище преди магистралата в посока Пловдив. В официално писмо министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков уведоми, че строителството на кръговото кръстовище ще започне още в календарната 2018г. Даден е старт и на процедурата по избор на изпълнител. Относно околовръстният път, който ще спре трафикът за индустриалната зона през центъра на селото, общината също е започнала процедури. Те обаче ще траят минимум 6 години, докато се отчуждят нужните парцели. Предстоят срещи на Сдружението с общинските съветници и кметовете, за обсъждане на различни варианти за справяне с трафика. Обсъди се и предстоящото строителство на спортна зала в село Труд, която се очаква да се финансира чрез кредит. Спортната зала е замислена в дворът на училище „Св.Св. Кирил и Методий“ с. Труд, като в нея ще има опция за провеждане на културни мероприятия, спортни събития и също ще се ползва от учениците като физкултурен салон. Залата ще има работно време и отговорници и достъп не касаещ работното време на училището. Очаква се строителството да струва на общината около 1 500 000лв.В плана на община Марица също е заложена и инвестиция в построяването на парк със спортна зона в северната част на селото – върху голямата общинска поляна на ул. Тодор Гатев и Бачо Киро, която към момента е неизползваема. Това ще осигури зона за отдих и спорт на жителите.Сдужение „Бъдеще за село Труд“ синтезира над 20 важни за селото въпроси, включително и описаните по-горе, които официално са входирани в община Марица. Очаквайте подробно изложени отговорите на общината без редакторска намеса.