ИДЕ ЛИ ЧУМАTA?

Съвсем наскоро на таблото на Кметство ни бе разлепено писмо до Кметовете, областен управител и служби по земеделие от Министерството на земеделието и горите, във връзка с разпространението на АЧС или АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ!

С него министерството предупреждава колко силно заразно вирусно заболяване е чумата по свинете, висока смъртност и липса на лечение и ваксина. Съобщават също, че в Румъния имало вече 50 огнища!

От въпросното Министерство, явно проявяват силна загриженост, като дават съвети, как да не се въвеждат нови свине, да се ограничи придвижването им и продуктите добити от тях, предупреждават за тотално унищожение наличието на зараза и т.н.

Може би вече сте информирани, какво се случи в Ямболско. Беше обявена карантина, бяха буквално натирени всички жители от домовете им, а животните им убити. Всичко това според широката общественост стартира без да бъде представен нито един документ с положителна проба, без да бъдат спазени процедури и права на собствениците на заразените или не животни…

Изтребването на животните там вече е факт, местните жители асоциират това изтребване с тях самите. Те виждат в тези действия тяхното изтребване и говорят за умишлено обезлюдяване на региона…

В село Труд за обезлюдяване и дума не може да става, всички много добре знаем това, но в голяма част от будните и информирани жители, възниква въпросът, след всичките писания и препоръки на Министерството, защо няма и една дума за производствата, чиято дейност е свързана със задължението да ползват огромни количества животински отпадъци? Всъщност това, което видимо притеснява Министъра, и нещото за което предупреждава е РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО. А именно и там са опасенията на местните жители! Дали е случайност, че в Ямболско функционират поне две Биогаз инсталации, които „заливат“ земеделските земи и не само в региона? Дали Министърът е издал заповед за карантина и на тях? Нямаме такава информация това да се случва към момента!

Какъв контрол можем да очакваме ние жителите, при положение, че местните структури на това министерство в лицето на БАБХ едва ли не “разбраха” за рисковете от съществуването на инсталациите за биогаз в Труд и Нова Загора едва две години и половина след пускането им в експлоатация, а първите проби от “екологичната” тор бяха взети през 2017г. по настояване на местния Инициативен Комитет?
До тогава над 100 000 тона утайки и ферментации са разлети в земеделските земи и още Бог знае къде. 100 000 тона без проби за патогенни организми, без контрол…

Въпреки, че грубо беше нарушен и продължава да се гази Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент, БАБХ не само си затворят очите, опитват да ни заблудят но и продължават да го правят.

В България днес може всичко, стига да си силен на деня!
Институциите не мислят за хората, какво остава за прасетата, козите, овцете, папагалчетата, кравата Пенка…

Плачи, бабо Доре, плачи… но не за козите, за България плачи!