След гражданска активност, 3 начина за финансиране поддръжката на емблематичен военен паметник в с. Труд.

ОТ ОБЛАСТНА УПРАВА СА ЕДИНОДУШНИ

Днес, 23.06.2020 в сградата на Областна администрация гр. Пловдив се проведе заседание на Областна комисия „Военни паметници“. Заседанието беше по повод депозираното преди няколко месеца от сдружение „Бъдеще за село Труд“ запитване по Закона за обществена информация, фигурира ли паметника на ул. “Никола Петков” 1 в село Труд, по-известен като “чешма Гергана“ в регистъра на военните паметници.

След направената проверка от страна на комисията стана ясно, че община Марица не е предложила паметника, който носи паметта на над 45 жертви от с. Труд на Балканската и Първата световна война,  за включване в регистъра. Това обстоятелство е попречило на община Марица да има възможността да отделя средства от бюджета и съответно да реновира и поддържа паметника, което е и причина за неговия външен вид днес.
Заседанието днес бе водено от областния управител Дани Каназирева. На него присъстваха представители на военните ветерани, министерство на отбраната, сдружение “Бъдеще за село Труд” в лицето на Станимир Тончев и Галина Тошева, както и община Марица.

Решението на Областна комисия от днес е паметника да бъде включен в регистъра на Военните паметници на територията на пловдивска област, което дава възможност поддръжката и реновацията му да бъдат финансирани и обезпечени, като възможностите за това са със средства от бюджета на община Марица, средства от Министерството на отбраната, областна Администрация и европейски фондове.

Ние от сдружение „Бъдеще за село Труд“ се надяваме с тази стъпка военният паметник да бъде почистен и реновиран, за да носи достолепно паметта на загиналите ни в две войни предци.

Проблемът с военните паметници и тяхната поддръжка е актуален от години в община Марица.Във връзка с това, всеки, който има информация за паметници в лошо състояние нека се свърже с нас. Вярваме, че няма бъдеще без памет за миналото.
Днешният успех доказва, че възможности винаги има, то те идват когато ги търсим.
 
За сигнали относно неподдържани военни паметници в община Марица изпозлвайте формата за контакт на сайта или тел. 0879 047154.