Задават се тежки горещини

Тази седмица ще бъде гореща в цяла България, Гърция и Испания ги чакат “топлинни удари” – температури над 44 градуса. Не е изключено да падне и “кървав дъжд”, причинен от червен сахарски пясък.

Нашата съседка се готви за “топлинен удар”: в страната се очакват температури до 44 градуса – значително по-високи, отколкото в България, където прогнозите почти не предвиждат надхвърляне на 40-те градуса. В Гърция метеорологичната служба и гражданската защита предупреждават, че жегите могат да продължат до осми август, т.е. необичайно дълго. Доколкото температурите няма да спадат сериозно и през нощта, човешкият организъм ще бъде подложен на сериозни изпитания.

Очакват се и силни ветрове, което създава допълнителна опасност от пожари. Гърция има лош опит с екстремно високи температури през лятото. През 1987-а година подобна гореща вълна уби близо 4000 души, като най-тежко засегнати бяха възрастните хора. През 2007-а жегите предизвикаха опустошителни пожари в Пелопонес, където загинаха десетки. В момента някои наблюдатели се опасяват, че настъпващите сега горещини ще засенчат всичко познато от историята.

Възможен е и “кървав дъжд”

Горещият фронт от Африка носи със себе си и ситен пясък, който се разпръсква и във въздуха и може да доведе до феномена “кървав дъжд” – когато червеникавите песъчинки се примесят с дъждовни капки. Макар че в Испания засега не се очакват валежи.

Хората, които прекарват летните си отпуски в такива привлекателни туристически дестинации като Гърция и Испания, трябва да имат предвид задаващите се 10-дневни жеги и да вземат всички възможни предпазни мерки, предупреждават специалистите.