Знаменити личности от Труд- АТАНАС ЦОНКОВ

В рубриката “Знаменити личности от Труд” ще ви запознаваме с наши съграждани постигнали успехи в различни сфери у нас и в чужбина. Считаме, че за изграждането на едно стабилно и будно гражданско общество, личният пример е от съществена важност. В нашето село са родени и са израстнали много светли и успели личности. Такава е и личността на главният редактор на най-четеният български вестник “Лечител”.

Атанас Цонков е роден на 26 януари 1940 г. в с. Труд, Пловдивско. Завършва висше образование (журналистика) в СУ “Свети Климент Охридски”. Сътрудничи на десетки редакции и киностудии. Издирва, защитава и утвърждава големите български медицински изобретения.
Около 1968 г. формулира първата си оригинална теория за предимно инфекциозния произход на повечето от т.нар. “неинфекциозни” или “идиопатични” заболявания. През 1979 г. лансира идеята за бактериалната етиология на стомашната язва, а през 2005 г. д-р Маршал и д-р Уорън получават Нобелова награда за тяхното откритие (1982 г.), че язвата се причинява от бактерията Хеликобактер пилори.
Въз основа на своята инфекциозна теория и на създадените от него през 2005 г. Симптоматичен интегрален тест (СИТ) и Лабораторен индиректен тест (ЛИТ) той постига най-успешното в света диагностиране и лечение на болни от хронична лаймска борелиоза, като установява над 20 нови, непознати в медицинската наука, сензационни факти за тази вероятно най-масова инфекция сред хората.
Атанас Цонков доказва, че автоимунните болести, повечето алергии и системни васкулити, както и много видове рак се предизвикват преди всичко от патогенни вътреклетъчни микроорганизми като човешкия папилома вирус, вирусите на хепатит В и хепатит С, Епщайн-Бар вирус, хламидия трахоматис, особено от Борелия бургдорфери и още десетки L- бактериални форми… Изнася доклади на редица международни и национални медицински научни форуми. Английското сп. “Това, което лекарите не ви казват” (“What Doctors Don’t Tell You”) и сингапурското сп. “Рак” (“Cancer”) съобщават за забележителните успехи на Атанас Цонков при лечението на болни от лаймска болест и от рак.
През декември 1991 г. заедно със съпругата си Светла Цонкова основават най-четеното и най-авторитетно българско медицинско издание “Лечител” – вестник за народна и научна медицина, притежаващ 7 национални медийни рекорда. Създават и уникална в световен мащаб верига от дрогерии “Лечител”, предлагащи само най-висококачествени и ефективни природни продукти за профилактика и лечение.
Необикновеният лечител се занимава основно с неясни диагнози и “нелечими” болести и има над 70 000 пациенти от всички континенти. Сборникът „Саменто – здраве за всеки“ от Светла и Атанас Цонкови излиза през 2003 и 2005 г.
През 2010 г. е завършен документалният филм “Прозренията на един лечител” (64 минути), посветен на Атанас Цонков.
През 2018 година се очаква да излязат от печат книгите на Атанас Цонков: „Болничен бележник“, „Светът отвътре“ и „Здравето на безсмъртните“ – том I, както и книга за Атанас Цонков.

Екипът на “Трудски вести” сърдечно Благодари за
отзивчивостта и ентусиазма, с които г-н Цонков
откликна на нашата покана да стане първата личност
описана в нашата рубрика. Пожелаваме на него и
целият екип на вестник “Лечител” здраве и творчески
успехи.

Източник: в. “Трудски вести” брой 3 ФЕВРУАРИ /стр. 2-ра

Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести”