Внезапна проверка на РЗИ Пловдив в село Труд! Незаконно сметище образувано от дейността на централата за ток от биомаса!

На 18.05.2017 г. по време на внезапна проверка на “Централа за производство на топло и електроенергия от биомаса”, РЗИ Пловдив установява, заснема и документира незаконно сметище, за което ви сигнализирахме преди известно време. Инспекцията установи множество нарушения свързани със огромните купчини отпадъчни суровини, струпани върху декари земеделска земя, директно гниещи върху почвата, точно зад централата в село Труд! Проверката е извършена след жалба на жители на селото, които както ви запознахме по-рано изразиха притеснение свързано с неяснотите около съдържанието на тези купчини.  На проверката са присъствали освен служителите на РЗИ, кмета на село Труд Красимир Минков и представители на Инициативен комитет и граждани на село Труд. След обход зад централата, жителите са показали на проверяващите и втори обект.

 

Той се намира в друга част на селото, който е отново незаконно депо за отпадъци с опасен химичен състав на същия обект. Там пораженията са вече на лице. На метри от това незаконно депо има пчеларник изграден по европейска програма. Откакто фирмата собственик на централата изхвърля там опасните отпадъци, при пчелите се наблюдава над 80% смъртност. Привлечен от този факт, миналият месец, природозащитник и носител на множество каузи свързани с екологията, направи филм за тежкото положение в Труд. Ще можете да го изгледате под тази публикация.

Междувременно в село Труд активни граждани осиновиха станции за измерване на въздуха, една от които беше поставена на 200 метра от централата. Според нейните показания, в малките часове на денонощието, когато всякаква стопанска дейност е прекратена,стойностите на превишение на финните прахови частици са по-големи дори от тези в близкият град Пловдив. Според специалисти, такова превишение в определени часове се дължи единствено на индустриален замърсител. Населението с право гледа към Централата, тъй като друг обект в района няма.

 

Днес жителите на с. Труд са благодарни на РЗИ, че направи истински внезапна проверка с което дава надежда на всички засегнати, че все пак начини има. Продължаваме да се питаме, защо по време на десетките проверки, никой от РИОСВ не пожела да види незаконните декари сметище, който тяхните колеги днес констатираха? Воля ли липсваше, или беше по-лесно да се подиграват с неприятното положение на потърпевшите? Отговори все още няма.

Ще ви държим в течение за всички новости!