ПОЖАР ГОРЯ ДО СТОТИЦИ КУБИЦИ МЕТАН НА МЕТРИ ОТ ЖИЛИЩА В КВАРТАЛ “ГЕРЕНА” [ОБНОВЕНА]

„Изключително смущаващ е фактът, че Районната екоинспекция (РИОСВ) и Пожарната говорят за запален чувал с трици, боклук – дори и техните констатации не се покриват една с друга. Циркът и абсурдът са пълни и започва все повече да им личи. „Няма да оставим това така!“, заявиха членовете на сдружение „Бъдеще за с. Труд“.

На 27.04.2018г. около 18 часа, жители на село Труд забелязват огромни черни облаци, които излизали от двора на работещата с газ Електроцентрала. Която, както е известно, се намира на метри от последните къщи. Свидетели сигнализират, че пушекът и пламъците са излизали измежду огромните „бункери“, пълни с газ. Изплашени жители на селото сигнализират на телефон 112. Пристигат две пожарни. До тяхното пристигане служителите на фирмата-собственик овладяват пожара. По-късно пристигналите екипи на място съобщили, че сигналът е фалшив. „Обадиха ми се от гражданска защита! Докато отида на място, пожарните коли излизаха. Попитах ги какво става, представих се!…“ коментира кметът на селото. Отговорът на огнеборците бил: „НЯМА ТАКОВА НЕЩО – ФАЛШИВ СИГНАЛ“. В непосредствена близост е имало деца, които са карали велосипеди. Те са били в реална опасност. „Изтръпнахме!“ – коментират разтревожени родители. Младежите изпращат снимки и видео до редакцията ни. Очевидци споделят, че се чувстват застрашени, защото липсва всякакъв контрол. Откакто времето се затопли, от Централата отново се носят ужасни миризми. На сигналите до зеления телефон към РИОСВ Пловдив, проверяващите служители отговарят със съобщения в медиите за „фалшиви” сигнали. Въпросният инцидент също бе обявен за „фалшив” пред кмета на селото, който се е отзовал на десетки обаждания от притеснени живущи в близост до Централата.

„НИЕ ,НАСЕЛЕНИЕТО НА ТРУД, НЕ СМЕ ИДИОТИ, ЗА КАКВИТО НИ ИМАТ ОТ ПРОВЕРЯВАЩИТЕ ИНСТИТУЦИИ! НЕ СМЕ СЛЕПИ И ИМАМЕ НОСОВЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ. КОГАТО ПОКРОВИТЕЛСТВАШ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТИ СТАВАШ ТАКЪВ!“

От Инициативния комитет на село Труд коментират, че запаленото на площадката в двора на завода, потвърждава за пореден път констатацията на приближени експерти, че въпросният завод не е изряден и има сериозни технически проблеми, пропуски и недостатъци, които са сведени до знанието на всички ресорни министри още през 2016-2017-та година! Тогава отговорът на министър Нено Димов (МОСВ), бе съвместна проверка с останалите министерства, чиито протоколи за „изрядност“ не бяха подписани от представителите на Здравеопазването. Това обаче не попречи г-н Нено Димов да констатира, че всичко е изрядно и в норми… Хората пък се питат трябва ли да се повтаря случката в Хитрино, за да се разбере, че мястото на заводи, работещи с такива огромни обеми, неприятно миришещи отпадъци и газ , не е в задния им двор?

Източник: в. “Трудски вести” статия от  брой 6 МАЙ/2018г.
Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести”