Днес в Труд – Фестивал посветен на плъстите!

Пъстро ще е село Труд през неделния ден от предстоящия уикенд. Фестивал, посветен на плъстите, ще предостави трубуна на една позабравена и колоритна част от бита и традициите на България.На фокус ще са автентичният начин на плъстене и неговите съвременни интерпретации с израз в различни продукти на ръчното творчество.

Фестивалът “Пъстро да ни е” – цветовете на вълната, стартира в 10:30 часа на 22 юли и ще представи пъстра програма. Демонстрации по боядисване на вълна, изработка на домашен сапун, дарачене на вълна, плъстене с майстори плъстари, плъстене от деца за деца от Ателие за плъсти „Приказки за доброто“ са само част от нея. Малките посетители ще могат да се забавляват в страната на феите, да изработят плъстени сърца или работилничка за цветя.

Писателката Йовка Христова ще представи книгата си „Вълнени истории“. Специални гости са майстор плъстар Мариета Недкова, изложителите Пепи Ставрева – Стрина Пепина, кръжок „Сръчковци“ за приложно творчество и занаяти, гр. Хисар, Фелт бг, Кристина Върбанова и други. Участват и формации за фолклор и танци, представени от Младежки танцов състав „Климентина“, колектив за автентичен и обработен фолклор при НЧ „Светлина -1929“, Женска и камерна групиза автентичен фолклор при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927г.“, гр. Хисар.