ЗИКО ЗА ОБРАТНИТЕ ВОДИ НА ТРУД И ПОЧИСТВАНЕТО НА РЕКА ПЯСЪЧНИК

В началото на месец Март, управителният състав на Сдружението, осъществи 2 поредни срещи с областния управител Здравко Димитров. Темите бяха доста, като най-напред беше обсъден проблема с ужасното състояние на коритото на река Пясъчник, за която самият той е издал ЗАПОВЕД за почистването, чийто срок се оказа изтекъл преди повече от половин година! Втората тема бе отвеждането на обратните води, чрез централно присъединяване на готовия (според община Марица) проект към ПЛОВДИВСКИЯ КОЛЕКТОР.

По първият въпрос от „Бъдеще за село Труд“ настояха да се окаже натиск върху общината да изпълни заповедта на своят пряк началник… Чрез достъп до информация ние разбрахме, че общината едва ли не е неспособна да го направи, споменати са кои части на кой са задължение, и естествено финансирането…Познато? Интересен ФАКТ обаче изникна в част от публично обявени документи. Според кмета на село Труд и не само по 30 000 лв са били планувани за почти всички населени места в общината за почистване. Тези пари според същия така и не са преведени. От ПМС25 от 29 Юни 2018г. е обаче става ясно, че правителството е отпуснало на община Марица сумата от 485 000 лв, за почистване,  но само на дерето в с.Маноле, а за почистване на речните корита и дерета за останалите 18 села в общината пари няма! В същият момент състоянието на Пясъчник все повече заприличва на  Еко катастрофа! Освен риск от наводнения , заблатеното и непочистено корито носи риск от зарази и развъждане на комари. Ситуацията става още по-сериозна, поради факта че година назад Комисия документира, че покрай Централата работеща с отпадъци, „извира“ черен фонтан във водното огледало непосредствено до производството. Случайност ли е това? Случайност ли е, че въпреки тази констатация местната власт не си мърда пръста повече от година след това, докато харчи колосални суми за почистване само в едно село на общината?

 

По въпроса, относно заустването на трудчани към пловдивски колектор, все още очакваме отговори от общината. Ще ви държим в течение!