НА 26 МАЙ ДАВАМЕ СВОЯ ГЛАС ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА

ЧРЕЗ ГЛАСА СИ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОПРЕДЕЛЯТ 705-ТЕ ДЕПУТАТИ, КОИТО ДА ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО.

От 23 до 26 май 2019 г. хората в Европа ще изберат своите представители в Европейския парламент. Това е моментът да заявите своята позиция за бъдещето на ЕС.

ЗА БЪЛГАРИЯ ТОВА СА 17 ДЕПУТАТИ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ИЗБРАНИ ИЗ МЕЖДУ 15 ПАРТИИ И 9 КОАЛИЦИИ

КАК ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ ИЗБОРИТЕ
Макар че изборите се провеждат едновременно във всички страни от ЕС, някои правила се различават в отделните страни. Например, денят на изборите в България по традиция е неделя, но в Холандия изборите се провеждат в четвъртък.

Някои страни са наложили ограничения за възможността на свои граждани да гласуват от чужбина – България например допуска гласуване само ако сте живели в последните три месеца преди изборите в страна от ЕС.

Актуална практическа информация за гласуването ще бъде разгласена от националните органи, отговарящи за провеждането на изборите. В случая с България това е Централната избирателна комисия.

КАКЪВ Е ЗАЛОГЪТ
Гласуването на европейските избори Ви дава възможност да изразите позицията си по посоката, която следва да поеме Европа по въпроси като международната търговия, сигурността, промените в климата и стимулирането на икономиката.

Заедно с националните правителства, представени в Съвета, депутатите в Европейския парламент вземат решения за новото законодателство. Те също така осъществяват контрол над работата на другите институции на ЕС.
Всички тези политики засягат важни аспекти от нашето ежедневие.


КАКВО ПРАВИ ЕВРОПА ЗА МЕН
Европа засяга всички нас
Всеки има свои основания да гласува. Какви са Вашите?
Вижте някои от основните причини защо това е важно:

”защото искам да имам правото да живея в мир”,”защото искам да имам правото да живея, да обичам, да уча и да
работя навсякъде, където избера”,”защото искам по-евтини разговори и по-ясни договори”,”защото искам да имам правото да прекарвам време с моето семейство”,”защото по-чистите автомобили означават по-чист въздух”,”за-
щото искам да защитавам неприкосновеността на личния ми живот”, “защото имаме нужда да работим заедно, за
да защитим нашия начин на живот”защото имаме нужда да работим заедно, за да гарантираме нашите граници”,” защото вярвам, че усърдният труд заслужава справедливо заплащане”, ”защото твърде много млади хора все още са без работа”,”защото това дава на нашия европейски парламент силата да търси отговорност от властта”,” защото, за да победим тероризма, е необходимо всички ние да работим заедно”, ”защото имаме нужда да инвестираме, за да помогнем на нашите икономики да растат”, “защото фалшивите новини не са добри за никого”, “защото имаме нужда да се борим с изменението на климата сега”, “защото предпочитам да поема отговорност за бъдещето, а не да виня другите за на-
стоящето”, и не забравяйте да споделете своята гледна точка с приятели.
В цялото разнообразие от аргументи на преден план изпъква един – обединена Европа принадлежи на всички нас. Гласуването
е първа стъпка към гарантиране на бъдещето на европейската демокрация. Затова Ви приканваме да се включите към инициа-тивата „Този път ще гласувам“ и да убедите и други хора около Вас да направят същото.

ЗАЩО ДА ГЛАСУВАМЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ НА 26 МАЙ?
Като европейци сме изправени пред множество предизвикателства: от миграцията до промените в климата, от младежката безработица до сигурността на личните данни. Живеем в свят на все по-голяма глобализация и конкуренция. Същевременно референдумът за Брекзит показа, че проектът за Европейски съюз може да промени посоката си. Повечето от нас приемат демокрацията за даденост, но и тя все по-често изглежда застрашена като принцип и на практика.

Ето защо трябва да имаме по-високата избирателна активност на европейските избори. Всичко зависи от нас и е в наши ръце. Нашите решения и действия работят за нашето бъдеще и благополучие. Това се отнася и за всички други останали избори и референдуми, защото това е смисъла на демократичното общество , да отстоява и пази правото на всеки един човек да живее пълноценно и в мир.

Източник: Сайт Европейски парламент

МЕСТАТА НА КОИТО МОЖЕ ДА
УПРАЖНИТЕ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС СА:

Секция 10 и 11 – Основно Училище “Свети Свети Кирил и Методий”
Секция 12 – Клуб на Пенсионера
Секция 13 – Стадиона

в. “Трудски вести” брой 14/Април-Май 2019
стр. 2-ра