Защо е важно да сме активни

Всички ежедневно се сблъскваме с проблеми около нас от всякакъв тип. Семейните си ги решаваме в семейството, с личните сами се справяме, доколкото можем, но какво да правим, когато имаме проблем, който не е в нашата комептенция и възможности? Какво да направим, когато тротоарът пред нас е разбит и не е ремонтиран десетки години? Какво да правим, когато боклукът прелива от кофите в продължение на седмици? Какво да правим, когато светофарът или уличното осветление не работи? За всички тези проблеми също има решение, но за това трябва да се обърнете към правилната институция. Писането в социалните мрежи може да ви донесе временно разтоварване, но няма да реши проблема.

Как да разберем към коя институция да се обърнем? Обикновено, ако проблемът е в рамките на населеното място, то тогава за него отговаря кметството на съответното място, но ако проблемът е извън населеното място, то в повечето случаи се налага да се сезира общината, в която се намира проблемът. Нека да разгледаме следния примерен случай: имаме разбит тротоар, който не е оправян с години.

Вероятността отговорната институция да знае за него е много малка, освен ако някой вече не е сигнализирал за това. Затова най-добре е да се подаде жалба или сигнал, за да може да се има предвид при бъдещи ремонтни работи.

Как да разберем към кого да се обърнем? Обикновено тротоарите са в населеното място, където живеем, а не извън него. В такъв случай е добре да пуснем сигнал до местното кметство, за да разберат за проблема.

 

Примерни бланки на сигнали/жалби и насоки може да получите от Сдружение Бъдеще за село Труд“. Без значение дали касае Кметство с. Труд, Община Марица или друга институция/субектТези бланки могат да бъдат използвани за всяко едно друго кметство или община, като съответно се сменят имената на получателите. Скоро ще бъдат достъпни и на zatrud.net.

 

В жалбата/сигнала е необходимо да опишете подробно проблема, неговото местоположение (населено място, улица, парцел, координати), предложение за разрешаването му (ако имате такова) и сериозността на проблема, както и проблемите, които създава за местното население. След като попълните бланката с вашите имена и адрес за обра- тна връзка, имате няколко варианта, с които да подадете жал- бата или сигнала – първият е лично на място в делеводството на съответната институция, вторият е с препоръчано писмо до адреса на институцията и третият е по електронна поща. При всеки един от тези варианти ще ви бъде издаден входящ номер, с който можете да проследите какво се случва с вашия сигнал или жалба.

 

Важно е да се подават сигнали за проблеми, защото местните кметства и общини нямат друг ефективен начин за получаване на обратна връзка от населението за появилите се проблеми, за които да намерят решение. Така, че огледайте се покрай вас, вижте какви неща не са оправяни дълго време и изпратете съответните сигнали до институциите, които трябва да им обърнат внимание. Дори да не сте сигурни към коя точно институция трябва да се обърнете, пишете до най-близката и те ще я насочат към правилната.

 

в. “Трудски вести” брой 16ли 2019
стр. 2-ра