ПОТЪРСИХМЕ ОТГОВОРИ ОТНОСНО ТРАУРЕН ДОМ В ГРОБИЩЕН ПАРК С.ТРУД

Скъпи читатели, последователно Ви информираме за промените, настъпващи със сградата в гробищния парк на трудчани – брой 7 (предстоящата продажба) и брой 14 (ремонтните дейности) на „Трудски вести”, както и в сайта zatrud.net. В този период до екипа ни достигна разнородна информация. Това беше и причината да потърсим инвеститора за коментар, и да внесем яснота по наболял за населението въпрос. Ето какво споделиха семейство Симетчиеви, които след търг, обявен от Община Марица, придобиха траурен дом в гробищен парк на с. Труд.

1. Здравейте, виждаме че строителните работи напредват, на какъв етап сте и какъв срок сте си поставили? От няколко месеца извършваме ремонтните дейности по сградата. Можем да кажем че сме на 35% от крайната цел. Активно ще се ползва летният сезон и до есента е срока, който сме си поставили за завършване.

2. Какво е завареното положение относно инфраструктурата до гробищен парк и състоянието в него?
Бедствено! Самата сграда не е поддържана от години – заварихме мястото като изоставено. Нееднократно сме извършвали ремонти на пътя за наша сметка. Задължение на кметството е да поддържа главния път и всичко, което е собственост на общината. Задължение и на гражданите е да почистват около гроба на близките си. За съжаление единици са съвестните граждани, които го правят. Ние разчитаме на местната власт за съдейства по дейностите за поддръжка. Естествено сме благосклонни за обща информационна кампания и съвместни действия.

3. Възнамерявате ли да направите други подобрения отвъд работата на притежаваната вече от вас сграда и стартиралия по нея ремонт?
Съвместно с ремонтните дейности ще бъде почистен самият гробищен парк и границата му поетапно. Ще инвестираме в голямо табло, на което скърбящите да залепят възпоменание на своите покойни близки. Ще бъде осигурен и допълнителен казан за отпадъци. Добре би било да има отделен контейнер за растителни отпадъци, който да се вдига поне на две седмици, за което ще се сезираме Кметство Труд и Община Марица. Ще инициираме поставянето предупредителни табели за ограничаване създаването на нерегламентирани сметища в границата на парка! Към настоящия момент за нас е приоритет привършването на облика (входа) на парка.

4. Питаме директно за притесненията на някои жители, относно поставянето на бариера, ограничаваща достъп, таксуване на вход и т.н.?
Има ли нещо вярно? Категорично НЕ, единствените услуги, които ще се заплащат, са тези, които се предлагат и са предварително избрани и уговорени със траурната ни агенция. Изграденият навес и място за почивка (на входа), спускащ се от сградата ще са за безвъзмездно обществено ползване от трудчани и останалите посетители. Самият възстановен траурен дом ще бъде достъпен с предварителна уговорка с агенцията, като ще бъдат таксувани избраните от близките услуги! Ценоразписът за услугите, ще бъде обявен в офисите на траурната агенция. Информация ще може да се получи и при справка по телефона. На този етап сме вложили над 25 000 лв. Очаквайте да доинвестираме в Камери и осветление.

Благодарихме на сем. Симетчиеви за изчерпателните отговори, а за читателите надяваме сме били полезни и изчерпателни. Ако имате въпроси, свържете се с нас, ще ги отразим!