От Сдружението: транспортния проблем на село Труд има нужда от трайно решение, което ние имаме!

От доста време следим проблема с транспорта, не еднократно сме се намесвали без да даваме гласност, оставихме възможност на местната власт да намери и реализира трайно решение, но повече не можем да стоим безучастно.

Преди седмица със зам. Председателят на “Бъдеще за село Труд” Станимир Тончев се свързват представителите на инициативния комитет за подобряване на транспорта в Труд- Димитър Вълчев и Силвия Тикларова. Последва среща с тях, на която ни запознаха с напредъка по изпълнението на исканията поставени в подписка с над 1400 подписа, събрана в края на 2022 г. Оказа се, че подписката е поета от кмета на село Труд -Красимир Минков, с обещанието, че ще я депозира, където трябва с надеждата проблема да бъде решен. 10 месеца по-късно, положението не само не се подобрява, а е още по-трагично от дните, в които е събирана хилядната подписка. Получените отговори, от областния управител и община Пловдив не са стигнали до жалващите се, всички са приспани, нито кмет, нито действащи към онзи момент общински съветници не са поели проблема присърце. Често на жалбоподателите се отговаря „този проблем не може да бъде решен“…

Оказа се обаче, че решение има.
След запознаване с нормативната база, настоящите договори на превозвача с община Пловдив и община Марица, действащите наредби и др.-Галина, Станимир и Борислав стигат до разумно, законно и трайно решение.
А именно:
1. Община Пловдив да подпише анекс с превозвача и да утвърди допълнителен брой автобуси номер 1, които по утвърдено разписание на всеки курс да ходят до с. Труд.
2. Община Марица да сключи договор с превозвача за конкретния брой автобуси, като заплаща компенсации на превозвача по методика, която да позволи на пътуващите от и за Труд да използват карти за намаление за студенти, ученици и пенсионери.
3. Да се постигне договореност между двете общини кой издава картите за намаление, като сдружението е подготвило проект на договор, който е законен и изпълним.
4. Областният управител да утвърди нова транспортна схема, в която автобус номер 1 да пътува законно и трайно до село Труд.

В рамките на 48 часа председателят на Сдружение “Бъдеще за село Труд” получи съгласието на община Пловдив и Областна администрация за сформиране на експертна група от юристи , които да изготвят документацията, за да може така предложения от сдружението план да бъде осъществен. С неговото осъществяване трудчани получават не само голям автобус, трайно и ясно разписание, но и възможността да се възползват от карти за намаление!

Оказва се, че предложеното решение от страна на Сдружението е добре прието, и след като общинските юристи потвърждават, че е разумно и законосъобразно, може да се даде ход на процедура за възстановяване на автобусна линия 1 до Труд.

Предизвикателство може да се окаже получаването на съгласие от Община Марица и общинския съвет към община Марица.
Оказа се, че от години автобус номер 1 не идва в с. Труд, именно заради отказ на община Марица да изплаща компенсации на превозвача.
Надникване в общинския бюджет разкрива, че проблемът не опира до липса на средства а до липса на желание от страна на общинската власт да реши проблема на село Труд.

Искрено се надяваме, че всички политически групи в новия общински съвет, още в първите сесии след изборите (тъй като сега е разпуснат), ще подкрепят с гласовете си предоставянето на качествена транспортна услуга за най-голямото и стратегически важно село в рамките на община Марица.

Ние от Сдружение Бъдеще за село Труд, поемаме ангажимент за трайно решение на проблема, което естествено може да се случи възможно най-бързо, когато местната власт е по-близо до хората и работи за решаване на техните проблеми.

В случай, че срещнем съпротива от страна на новата общинска власт в община Марица, ще потърсим вашето присъствие на организирани протестни действия до постигане на крайната цел- устойчив транспорт до и от село Труд.

Следете развитието на темата във фейсбук и сайта на сдружениетo.