ВНИМАНИЕ БУМ НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ!

Областна дирекция на МВР – Пловдив предупреждава: Зачестяват случаите, при които на територията на Пловдив и областта се извършват опити за измами по телефона. Жертви на тези престъпления стават доверчиви хора, най-често възрастни или самотно живущи, които дават всичките си спестявания. ВНИМАНИЕ!

Сценариите за измами са различни и извършителите променят тактиката си постоянно, като използват богат набор от техники за заблуда и най-често избират потърпевшите на случаен принцип. • Напоследък най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на жертвата да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си или да ги остави на определено място, като обещава сумата впоследствие да бъде върната. • Не е изключено измамниците да приложат и други схеми, като искане на пари „за спешна операция на близък”, „за капаро за закупени климатици или друга техника”, „ за освобождаване на колетна пратка”, “за закупуване на ваучери за мобилни оператори” и др. ВНИМАНИЕ!

Искането на парични суми по телефона е индикатор за потенциална измама. По никакъв повод не предприемайте разплащания – в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции и разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверяват личните данни и се издава съответен документ. Не се доверявайте на непознати хора; Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията; Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Източник: в. “Трудски вести” статия от  брой 3 февруари/2018г.

Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести”