ЗА МЪЖЕТЕ, НА КОИТО ПРЕДСТОИ ПЕНСИОНИРАНЕ

Уважаеми читатели на „Tрудски вести“, По инициатива на сдружение „Бъдеще за село Tруд“ ще ви запозная с някои особености при пенсиониране, за които в „пенсионното“(Териториално поделение на Национален осигурителен институт) няма да ви информират. Тъй като сме в мъжкия месец февруари посочвам начин за разрешаване на съществен проблем при пенсионирането на мъжете. Отнася се за тези, които имат малко стаж и ще се пенсионират по: чл.68,ал.3 от Кодекс за социално осигуряване – правото се придобива при най-малко 15 години действителен стаж, а възрастта расте от 66 години през 2017г., на 66г.02м. през 2018г. и така всяка следваща година до достигане на 67г. Това означава, примерно, че ако мъжът има 13 години стаж(изработени) и 2 години редовна военна служба(доказана с документ), „пенсионното“ ще му откаже пенсия за стаж и възраст, защото приема, че „казармата“ не е действителен стаж. – чл. 74 от Кодекс за социално осигуряване – право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване (Експертно решение на Трудово експертна лекарска комисия с над 50% инвалидност), ако имат стаж, до датата на инвалидизирането, а за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпване на работа – до датата на заявлението за пенсиониране, както следва: 1. до 20-годишна възраст и за слепите по рождение и на ослепелите преди постъпването им на работа – независимо от продължителността на стажа; 2. до 25-годишна възраст – една година; 3. до 30-годишна възраст – 3 години; 4. над 30-годишна възраст – 5 години; Една трета от стажа трябва да е „действителен“. За инвалидите по рождение и инвалидите с придобита инвалидност до постъпване на работа се изисква една година действителен стаж. Това означава, че ако мъжът не е изработил изисквания действителен стаж, „пенсионното“ ще му откаже пенсия за инвалидност, защото приема, че „казармата“ не е действителен стаж.

НО РЕДОВНАТА ВОЕННА СЛУЖБА Е ДЕЙСТВИТЕЛЕН СТАЖ! Това става ясно от §1,т.12 от Допълнителни разпоредби на Кодекс за социално осигуряване – “Действителен стаж” е действително изслуженото време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, както и времето, през което лицето е подлежало на задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски. – Чл.9, ал.7 от Кодекс за социално осигуряване – За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, като за периода се внасят осигурителни вноски за сметка на държавния бюджет. – Трайната съдебна практика (Решение № 4930 / 26.04.2016г. по адм. дело № 1961 / 2016г., Решение № 7647 / 16.06.2017г. по адм. дело № 4023 / 2017г. Решение № 9471 / 17.07.2017г. по адм. дело №7470 / 2016г. на ВАС и много други). Логиката е следната – войникът е бил в казармата за конкретно време, през което със закон му е отнета възможността да полага труд и да се осигурява, поради това при пенсиониране държавата внася осигурителните вноски. Конкретната времева рамка и внесените вноски правят стажа действителен. Да, ама НЕ – Териториално поделение на Национален осигурителен институт не признава стажа за действителен и отказва пенсии. Тези които отстояват правата си докрай, включително и пред съда, получават исканата пенсия, защото съдът трайно и категорично отсъжда, че „казармата“ е действителен стаж.

СЪВЕТ :

1.Подавате заявление за пенсиониране и получавате отказ;

2.Обжалвате отказа пред директора на „пенсионното“ по реда на чл.117 от КСО;

3.Обжалвате отказа на директора пред съда по реда на чл.118 от КСО;

4.Печелите делото на първа инстанция, като „пенсионното“ обжалва пред ВАС;

5.Печелите делото пред ВАС;

Отпуска се и се изплаща пенсия от датата на придобиване на правото;

Получавате направените разноски по делата.

Всичко това продължава около година и половина, но няма за къде да бързате защото ще си получите пенсиите накуп от датата на придобиване на правото. Няма нищо страшно във воденето на тези дела, защото не се изисква ваше присъствие в съдебната зала, никой няма да ви разпитва и всичко се решава по документи. Горното се отнася и за тези, които отдавна са навършили изискващата се възраст, но не са се справили с проблема и не получават пенсия – могат да поискат преразглеждане на случая по определен ред. Наздраве за бъдещите мъже-пенсионери. Обичайте и уважавайте жените – все пак тази трудно получена пенсия трябва някой да я харчи.

АВТОР: Инж. Николай Василев

 

Източник: в. “Трудски вести” статия от брой 3 февруари/2018г.

Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести”