Танцов състав „Климентина“ с достойно представяне на „Надиграване в Чирпан”.

На 09.06.2018г за четвърта поредна година в град Чирпан се състоя националният фолклорен танцов фестивал-конкурс „Надиграване в Чирпан”. Нашият танцов състав „Климентина“ при НЧ “Светлина-1929г.“ село Труд за четвърта поредна година взе участие. Те се представиха достойно и грабнаха завидното второ място, с което всички ние можем да се гордеем. 

Танцовият състав винаги е бил неизменна част от бита и културата на село Труд. Среща подкрепа и разбиране от всички институции в селото и Общината – читалище, кметство, Православен храм „Света Троица”, ЦДГ „Бисер”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Труд, община „Марица”.

Ръководителят г-жа Катя Личева – Господинова е истински професионалист, доказал се през годините като хореограф на Ансамбъл „Тракия“ и ръководител на много успели танцови състави. Българският народен танц е бил неизменен спътник през целия й живот и със своя нестихващ професионализъм и заразителен ентусиазъм, тя съумява да запали пламъка към българското фолклорно изкуство във всеки, решил да прекрачи прага на репетиционната зала. 

Във Фолклорен танцов състав „Климентина” е налице осъществена приемственост между поколенията. В състава му влизат, както танцьори, участващи в него от 15 години, така и „начинаещи”, включили се от преди по-малко от 3 месеца. Но това съвсем не пречи те да излизат заедно на сцена и като един истински сработен механизъм да обират овациите на публиката и наградите на журито. 

Чрез множеството си изяви на различни фолклорни фестивали, танцовият състав представя пъстротата и магията на танца, като по този начин съхранява и предава културното наследство на българина, участващо в изграждането на нашата идентичност. 
Събрани заедно усмивките, музиката и танцът са прекрасен израз на надеждата ни за по-добро бъдеще – не само в село Труд, но и за всички хора в България.

Източник: НЧ “Светлина-1929г.” в. “Трудски вести” статия от брой 7 ЮНИ/2018г.

Вестникът е достъпен и онлайн: ЛИНК КЪМ “Трудски вести