Честит Рожден ден Баба Цвета

1918 година, 23 юни, ден неделя. Само два дни след избора на 36-тото правителство на България в село Климентиново се ражда Цветана Георгиева Кичукова. Времената за размирни, напрегнати и несигурни, защото Първата световна война все още не е приключила.
2018 година, същата дата, ден събота, 96-тото правителство на България. В село Труд Баба Цеца празнува стотния си рожден ден. В най-новата история на селото тя е първата жена столетница. Това, което най-много я изненадва и радва е колко много хора, роднини, приятели, дори и непознати, знаят за празника и.
С любезното съдействие на наследниците и, ние от СНЦ “Бъдеще за село Труд’’ имаме възможността да и честитим лично, и да попием малко от уникалната енергия и дух, които носи. В следобедните топли и слънчеви часове, със символични подаръци, от които и домашно приготвена погача, дузина членове прекрачваме прага на родния и дом. Следва първият от редица отдавна забравени уроци, които ни напомня столетната българка – да станеш прав, за да посрещнеш гостите си и да им благодариш, че са дошли.
Ние вярваме, че дълголетието е Дар Божи. Поднасяйки и погача, наречена за здраве и късмет искаме да почетем мъдростта, която тази жена е натрупала през годините. А отчупвайки ни лично по парче и подавайки го на всеки в ръка тя сякаш ни предаде от своята благословия и дълъг живот. Не закъсня и втория урок – уважавайте всеки човек, най-вече родителите си.
Житейския път на баба Цеца не е лесен. В много ранна детска възраст започва работа като помщник на селския духовник в бубарството, за да помага на семейството си. Само на 18 години тя остава без баща. Това, което я поддържа в тежките времена е силният и дух, вяра в добродетелите на хората и предаността и към църквата, които тя запазва и до днешен ден. Друга нейна страст са книгите и вестниците. Допреди няколко години дори е успявала да чете без очила. Едно от нещата с които се гордее е свидетелството и за завършен четвърти клас от 1932 година. Животът я дарява с три деца, шест внука и девет правнука.
През целия си живот баба Цеца остава достойна, трудолюбива и скромна личност. Тя е горда българка, обичана и уважавана от всички. Ние от Сдружението, надяваме се като изразители на мнението на всички наши съграждани, и желаем само здраве и още много години, в които да е заобиколена от близките си.